Ayurvedische voeding en leefstijl: een persoonlijke benadering

Je wordt op het internet overspoeld met allerlei voedingsadviezen, detoxprogramma's en diëten. Maar ieder mens is uniek en heeft daarom een ander advies nodig. Hoe kijkt de Ayurveda naar voeding en leefstijl? Binnen de Ayurveda wordt er vooral gekeken naar wat voor dosha (body & mind type) jij hebt. Aan de hand daarvan kun je het beste advies krijgen dat bij jou past.

Wat is een dosha?

Een dosha is een combinatie van de vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Er zijn drie hoofdtypes dosha's: Vata, Pitta en Kapha. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Door te begrijpen welke dosha bij jou overheerst, kun je beter inzicht krijgen in wat jouw lichaam en geest nodig hebben om in balans te blijven.

Vata

Vata bestaat uit ether en lucht. Mensen met een Vata-dominantie zijn vaak creatief, energiek en flexibel. Ze kunnen echter ook last hebben van angst, rusteloosheid en een droge huid.

Pitta

Pitta bestaat uit vuur en water. Mensen met een Pitta-dominantie zijn vaak intelligent, doelgericht en gepassioneerd. Ze kunnen echter ook last hebben van woede, ontstekingen en spijsverteringsproblemen.

Kapha

Kapha bestaat uit water en aarde. Mensen met een Kapha-dominantie zijn vaak kalm, stabiel en liefdevol. Ze kunnen echter ook last hebben van traagheid, overgewicht en depressie.

 

Voedings- en leefstijladvies op maat

Door specifieke lijsten in te vullen, krijg ik een beter beeld van jouw dosha's en geef ik je voedings- en leefstijladvies op maat. Denk hierbij aan welk dagelijks ritme het beste bij jou past en welke voeding je tot je moet nemen. Hierbij kijk ik vooral naar de smaken: bitter, wrang, zoet, zout, gekruid en de verhoudingen hiervan. Zo heeft ieder mens weer net even wat anders nodig om dichter bij zichzelf te komen en gezonder en fitter te worden.

Voorbeeld: Pitta types

Pitta types, waarbij de elementen vuur en water aanwezig zijn, moeten niet te gekruid en pittig eten. Dit wakkert het vuurtje alleen maar aan, waardoor er lichaamsklachten zoals chronische ontstekingen kunnen ontstaan. Mentaal kun je in een burn-out terechtkomen. Door het juiste advies te volgen, kun je onrust, vermoeidheid, stress en zelfs overgewicht verminderen. Op naar een meer gebalanceerd leven!

Geen streng dieet nodig

Het mooie van Ayurvedische voeding en leefstijl is dat je geen streng dieet hoeft te volgen om resultaten te zien. Met het juiste advies kun je al zoveel bereiken. Je voelt je gezonder, fitter en meer in balans zonder dat je jezelf allerlei beperkingen hoeft op te leggen.

Kosten en combinaties

Ik geef dit advies voor €55,00. Het is eventueel ook te combineren met een Ayurvedische (hoofd) massage van 35, 60 of 90 minuten. Dit advies maakt ook deel uit van het Feelharmony transformatie traject.  Voor meer informatie hierover of het boeken van een advies of combinatie kun je een WhatsApp-bericht sturen naar 06 11323973.

 

Ayurvedische voeding en leefstijl bieden een persoonlijke en vriendelijke benadering om je gezondheid en welzijn te verbeteren. Door te begrijpen welke dosha bij jou overheerst en hier je voeding en leefstijl op aan te passen, kun je dichter bij jezelf komen en een meer gebalanceerd leven leiden. Neem contact op voor een persoonlijk advies en ontdek wat Ayurveda voor jou kan betekenen.